Inschrijven en wonen

Een woning vinden in Venray is moeilijk. Er zijn lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Particulier huren is erg duur. Je dient je ook in te schrijven in de Basisregistratie personen (BRP). Hieronder vind je informatie over wonen in Venray.

Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt


Inschrijven in de BRP

Inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) is verplicht. Zonder inschrijving in de BRP kun je geen zorgverzekering afsluiten. Ook kun je geen bankrekening openen of ID-bewijs aanvragen.

Inschrijven met een eigen (huur)woning

Je laat je inschrijven in de BRP via de gemeente waar je woont of (tijdelijk) verblijft. Wanneer je binnen de gemeente Venray verhuist of vanuit een andere gemeente hier komt wonen, geef je dit door via de website van de gemeente Venray. Ook kan je een afspraak maken op het gemeentehuis.

Inschrijven zonder eigen (huur)woning

Wanneer je geen woning hebt kan het lastig zijn om een BRP-inschrijving te regelen. Wel is het belangrijk om dit te doen.

  • Als je bij bekenden in je eigen netwerk verblijft, ben je verplicht je daar in te schrijven.
  • Wanneer je niet in je eigen netwerk kan verblijven, kan je mogelijk wel een briefadres bij bekenden krijgen. Zo word je ingeschreven in de BRP en kan je post ontvangen. Je mag niet op dit adres wonen. Je vraagt een briefadres aan via de website van de gemeente Venray. Hiervoor is toestemming van de hoofdbewoner nodig.

Wanneer je inwoont bij iemand anders, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoofdbewoner van dat adres. Zo kan deze persoon mogelijk gekort worden op een lopende bijstandsuitkering, omdat de gemeente verwacht dat je gezamenlijke kosten (huur of boodschappen) deelt. Ook kan het gevolgen hebben voor de hoofdbewoner wanneer je schulden hebt en er een deurwaarder betrokken is.

Een briefadres in je netwerk (zonder dat je daar verblijft) heeft géén gevolgen voor de hoofdbewoner.


Een eigen (huur)woning

Sociale huur

Sociale huurwoningen in Venray worden verhuurd via Thuis in Limburg. Hoe eerder je jezelf inschrijft, hoe meer wachttijd je opbouwt. Inschrijven is gratis. Je moet je inschrijving één keer per jaar verlengen. Doe je dit niet? Dan vervalt je inschrijving. Schrijf je in via de website van Thuis in Limburg.

Particuliere huur

Er zijn verschillende makelaars en verhuurders die particuliere woningen verhuren. De prijzen in Venray zijn hoog en de woningen klein. Als je wilt huren via de particuliere markt, moet je goed berekenen of je dit echt kunt betalen. Voor een overzicht van adressen van particuliere verhuurders kijk je op deze pagina.

Tijdelijk huren en anti-kraak

Soms is tijdelijke huur mogelijk, bijvoorbeeld in slooppanden. Tijdelijke huur is iets anders dan anti-kraak. Je hebt meer rechten en je spreekt een vaste termijn af met de verhuurder.

Bij anti-kraak woon je tijdelijk in een leegstaande ruimte. Dit kan een woning zijn, maar ook een kantoorpand. Je betaalt vaak minder dan gewone huur, maar je hebt weinig rechten. De eisen zijn streng. Vaak wordt gevraagd of je in detentie hebt gezeten.

Klik hier voor meer informatie over tijdelijke huur en anti-kraak.


Dak- of thuisloos

Opvang daklozen

Heeft u binnenkort geen woning meer? En lukt het niet om een oplossing te vinden? Dan gaan we graag met u in gesprek met als doel dakloosheid zoveel mogelijk te voorkomen of, waar dat niet mogelijk is, te zorgen voor een passende oplossing. Als u (tijdelijk) dakloos bent of dreigt te worden, kunt u zich melden bij de afdeling Wmo van de gemeente.

Wat u moet weten

U kunt de afdeling Wmo bellen via het Schakelplein van gemeente Venray: (0478) 52 33 33, keuze 1 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Wanneer kunt u hulp vragen?

U kunt hulp vragen als u:
18 jaar of ouder bent;
dakloos bent of binnenkort dakloos bent;
geen (vaste) slaapplek heeft;
legaal in Nederland bent.
U heeft opvang nodig en de gemeente is gesloten?
Heeft u hulp nodig met uw dakloosheid en is de gemeente niet open? En kan het niet wachten tot de volgende werkdag? Neem dan contact op met het meldpunt maatschappelijke opvang: 088 – 337 90 79.

Opvangorganisaties

In de regio Noord- en Midden-Limburg werken we samen met Moveoo en het Leger des Heils. Moveoo regelt de opvang voor mensen die dakloos raken en die door geweld thuis opvang nodig hebben. Het Leger des Heils helpt jongeren van 18 tot 27 jaar die dakloos raken. De gemeente regelt de opvang. U hoeft dus niet zelf met deze organisaties contact op te nemen.


Extra ondersteuning bij wonen

Beschermd Wonen

Heb je meer ondersteuning nodig bij het wonen? In Venray zijn verschillende locaties voor Beschermd Wonen. Op een Beschermd Wonen locatie woon je meestal met meer mensen samen. Je hebt een eigen kamer, maar vaak deel je de douche en keuken. Er is begeleiding aanwezig, die jou helpt aan je doelen te werken. Als dit goed lukt, kun je na een tijd zelfstandig gaan wonen.

Voor Beschermd Wonen is een WMO indicatie nodig. Dit wordt aangevraagd bij de gemeente. De gemeente beoordeelt of je Beschermd Wonen nodig hebt. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een indicatie of het zoeken naar een Beschermd Wonen plek? Neem dan contact op met de gemeente. Je leest hier meer over via de website van de gemeente Venray.

Reclasseringstoezicht en wonen

Heb je Beschermd Wonen nodig en heb je toezicht bij de reclassering? Dan vraagt de reclassering Beschermd Wonen aan. Dit heet Forensisch Beschermd Wonen. Overleg met je toezichthouder over de mogelijkheden.

Gemeente Venray
Gemeente Venray