Uitkering
Er zijn verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen. Onderaan deze pagina geven we extra uitleg over drie soorten uitkeringen:
- Werklozen Wet (WW) uitkering
- Bijstandsuitkering
- WIA of Wajong uitkering
Meer informatie over (andere) financiƫle regelingen vind je op de pagina Geldzaken.
Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt
Werklozen Wet (WW) uitkering
Heb je voor detentie gewerkt, maar kan je niet terug naar je oude werkgever? En lukt het niet om nieuw werk te vinden? Vraag dan een Werklozen Wet (WW) uitkering aan bij het UWV.
Kom je niet in aanmerking voor een WW-uitkering? Vraag dan een bijstandsuitkering aan bij de gemeente.
Voor detentie al een Werklozen Wet (WW) uitkering?
Heb je korter dan 6 maanden vast gezeten? Dan kun je opnieuw een WW uitkering aanvragen. Dit doe je via de website van het UWV..
Bij een detentie langer dan 6 maanden heb je geen recht meer op WW. Mogelijk kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering van de gemeente.
Bijstandsuitkering
Mensen met te weinig geld hebben mogelijk recht op een bijstandsuitkering. Deze vraag je aan bij de gemeente waar je ingeschreven staat. De gemeente onderzoekt of je recht hebt op een uitkering. Voor een uitkering heb je het volgende nodig:
- een DigiD
- een ID-bewijs
- een bankrekening
- een inschrijving op een Venloos adres. Lukt het niet om je ergens in te schrijven? Misschien is een briefadres mogelijk.
Je kan al twee weken voor einde detentie een uitkering aanvragen. Je vraagt deze aan via de website van de gemeente De gemeente heeft ongeveer 8 weken nodig om de aanvraag te beoordelen.
Uitkering en werk zoeken
Een bijstandsuitkering geeft rechten, maar ook plichten. Je moet er alles aan doen om werk te vinden. De werkcoach van de gemeente geeft je hier meer informatie over en helpt bij het vinden van werk. Voor meer informatie over het vinden van werk kijk je op de pagina Dagbesteding en werk.
Voor detentie al een bijstandsuitkering?
Heb je korter dan 3 maanden vast gezeten? Dan is je bijstandsuitkering waarschijnlijk gepauzeerd en kan deze weer worden opgestart. Stuur hiervoor je detentieverklaring naar je inkomensconsulent.
Was je langer dan 3 maanden gedetineerd? Dan is de kans groot dat de uitkering is beƫindigd en je deze opnieuw moet aanvragen. Doe een online aanvraag via de website van de gemeente Venlo.
Ben je dakloos?
Dan kun je met een briefadres een bijstandsuitkering aanvragen. Moveoo kan een briefadres voor je regelen. Meer informatie en contactgegevens van Moveoo vind je via de website van de gemeente. Ook kan je dit briefadres regelen door het Inclusiehuis te bezoeken op de Leutherweg 88 in Venlo.
Na je aanvraag onderzoekt de gemeente of je recht hebt op een uitkering.
Heb je huisvesting?
Vraag dan online een bijstandsuitkering aan. Via de website van de gemeente vind je hier meer informatie over.
Bijstandsuitkering onder de 27 jaar?
Ben je jonger dan 27 jaar en heb je een bijstandsuitkering aangevraagd? Mogelijk heb je eerst een zoektijd van 4 weken. In deze 4 weken moet je actief op zoek naar werk of een opleiding. Je moet je inschrijven bij uitzendbureaus en solliciteren. De gemeente kijkt of je genoeg hebt gedaan om werk te vinden. Lukt het vinden van werk en/of een opleiding niet? Dan kent de gemeente soms wel de uitkering toe.
WIA of Wajong uitkering
De WIA of Wajong uitkering is bedoeld voor mensen die door ziekte of een handicap niet of minder kunnen werken.
Voor detentie al een WIA of Wajong uitkering?
Een WIA of Wajong uitkering start je na detentie zelf weer op. Stuur een brief naar het UWV. Vergeet niet je detentieverklaring mee te sturen!
Adres:
UWV
Postbus 245
1000 AE Amsterdam
Vergeet niet je detentieverklaring mee te sturen!
