Ondersteuning en zorg
Iedereen heeft weleens hulp nodig. Op deze pagina vind je een overzicht van allerlei soorten zorg in Peel en Maas. Denk aan:
- Ondersteuning: wanneer je vastloopt, je zorgen hebt of hulp wilt. Ook wanneer je bijvoorbeeld in de thuissituatie extra ondersteuning kan gebruiken.
- Medische en psychische zorg: bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten, of bij verslaving.
Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt
Het krijgen van ondersteuning
Ondersteuning door gemeente
Heb je hulp nodig? Bijvoorbeeld op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning? Voor veel vragen kan je terecht bij de gemeente Peel en Maas. Zij wijzen de weg en zijn er voor iedereen.
Er kan een gesprek volgen waarin de wensen en mogelijkheden worden besproken. Dit gesprek kan ook al tijdens detentie plaatsvinden.
Ondersteuning door maatschappelijk werk
Maatschappelijk werkers staan voor je klaar en bieden een luisterend oor. Samen bespreken ze wat je situatie is, wat je vraag is of waar je ondersteuning bij kunt gebruiken. Zij kunnen je op weg helpen. Maatschappelijk werk wordt in Peel en Maas uitgevoerd door Vorkmeer. Meer informatie en contactgegevens vind je via hun website.
Ondersteuning door het Inclusiehuis Venlo (dak- en thuislozen)
Het Inclusiehuis ondersteunt dak- en thuislozen uit de regio. Neem voor hulp, advies en ondersteuning contact op met de medewerkers van het Inclusiehuis. Je vindt het inclusiehuis aan de Leutherweg 88 in Venlo. Meer informatie en contactgegevens vind je via de website van de gemeente.
Onafhankelijke cliƫntondersteuning
Een onafhankelijk cliƫntondersteuner denkt met je mee bij zorg- en regelzaken. Bijvoorbeeld als alle regels te ingewikkeld zijn. Of als je vastloopt met je eigen hulpverlener. Het kan fijn zijn als iemand meedenkt en voor je opkomt als je dat zelf lastig vindt.
In Peel en Maas zijn de ondersteuners te vinden bij MEE De Meent Groep. Dit is gratis en je hebt geen verwijzing nodig. Je kunt ze bereiken via 088 - 465 35 55 of via de website van MEE De Meent Groep.
Het krijgen van medische en psychische zorg
Zorgverzekering
Zorg begint met jezelf verzekeren. Een zorgverzekering is nodig voor medische zorg, zoals je huisarts. Maar ook als je hulp nodig hebt op andere gebieden, zoals psychische hulp of verslavingszorg.
Tijdens detentie wordt je zorgverzekering tijdelijk stopgezet. Start na detentie zelf je eigen zorgverzekering weer op. Dit doe je zo:
- Neem contact op met je zorgverzekering om je verzekering weer op te starten. Hiervoor heb je je detentieverklaring nodig.
- Had je voor detentie een schuld bij je zorgverzekering? Dan is er een kans dat je een boete moet betalen aan het CAK. Wil je hulp bij het regelen van je schulden bij de zorgverzekering? Bekijk op de pagina Schulden wie je hierbij kunnen helpen.
- Heb je een laag inkomen? De gemeente Peel en Maas heeft een collectieve zorgverzekering. Je bent dan goed verzekerd voor minder geld. Voor informatie en voorwaarden, kijk op de website van de gemeente.
Huisarts
Bij je huisarts kun je terecht als je lichamelijke klachten hebt. Maar de huisarts biedt meer. Hieronder lees je hier meer over.
Nog geen huisarts?
Het is belangrijk dat je je inschrijft bij een huisarts. Anders kun je niet terecht als je klachten hebt of medicijnen nodig hebt. Veel huisartsen in Peel en Maas nemen geen patiƫnten aan buiten hun wijk. Zoek daarom een huisarts in je eigen wijk. Via de website van Zorgkaart Nederland vind je alle huisartsen in Peel en Maas.
Praktijkondersteuner Huisarts GGZ
Veel huisartsen hebben een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg. Dit wordt een POH-GGZ genoemd. Een POH-GGZ helpt bij psychische klachten. Het voordeel van een POH-GGZ is dat je er makkelijk terecht kunt met je vragen.
De POH-GGZ adviseert wat je kunt doen met je klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken zijn bij de POH-GGZ. Of verdere begeleiding bij een psycholoog. Wil je een gesprek met een POH-GGZ? Neem dan contact op met je huisarts.
Psychische problematiek of verslaving
Heb je te maken met psychische problematiek of verslaving? Verschillende organisaties helpen hierbij. Voor deze hulpverlening is vaak een verwijzing nodig van je huisarts. Neem vrijblijvend contact op met je huisarts.
Vind je behandeling nog een stap te ver? Je kunt ook voor een aantal gesprekken terecht bij de Praktijkondersteuner Huisarts GGZ. Je leest hier meer over onder het kopje Huisarts.
