Geldzaken
Op deze pagina vind je informatie over geldzaken. Bijvoorbeeld of je recht hebt op toeslagen van de landelijke overheid. Of op regelingen van de gemeente bij een laag inkomen. Heb je hulp nodig bij je post of het aanvragen van regelingen? In Beesel zijn er instanties die je daarbij helpen. Wanneer je te maken hebt met schulden vind je hier extra informatie over op de pagina Schulden.
Wil je liever online tips of hulp? Kijk dan op de website van Wijzer in Geldzaken. of bekijk onderstaande informatie.
Checklist: wat te regelen als je uit detentie komt
Hulp bij geld- en regelzaken
Weet je niet goed welke inkomsten en uitgaven je hebt? Vind je het invullen van formulieren lastig? Kun je wel wat hulp gebruiken met je administratie of het aanvragen van regelingen? Deze organisaties helpen je hierbij:
Gemeente Beesel: budget coaching
Heb je geen schulden, maar wil je graag opnieuw of beter zicht krijgen op je maandelijks budget? Dan kan je mogelijk hulp krijgen van de gemeente. Dit heet budget coaching. De budget coach begeleidt je bij je financiële zaken. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente Beesel.
Gemeente Beesel: geldzorgen en schuldhulpverlening
Heb je geldzorgen of schulden? Bij zorgen kan je direct contact opnemen met de juiste afdeling van de gemeente. Zij gaan dan samen met jou op zoek naar oplossingen en kunnen helpen bij betalingsachterstanden. Je vindt de contactgegevens via de website van de gemeente Beesel.
Meer informatie over het omgaan met schulden vind je op deze website op de pagina Schulden.
Synthese
Voor hulp bij het krijgen van overzicht over je financiën ondersteunt Synthese waar mogelijk. Samen krijgen ze jou financiële administratie weer in orde. Zij kunnen ook meedenken en je doorverwijzen naar de juiste instanties. Meer informatie hierover vind je op de website van Synthese.
Humanitas Thuisadministratie Limburg
Ook Humanitas kan je op weg helpen met geldzaken. Vrijwilligers helpen je bij het krijgen van overzicht over je budget. Daarnaast bieden zij hulp bij het aanvragen van bijzondere bijstand, huur- en/of zorgtoeslag, of kunnen zij ondersteunen bij eventuele kwijtscheldingen van belastingen.
Je kan je hiervoor aanmelden via de website van Humanitas Thuisadministratie Limburg.
Jongeren en geldzaken
Vanaf je 18e jaar ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Dit kan nog best ingewikkeld zijn. Wat moet je regelen? Welke verzekeringen heb je nodig? Hoe zorg je dat je geen schulden krijgt?
Hulp via Get a Grip voor jongvolwassenen
Ben je jonger dan 27 jaar? En weet je niet hoe je elke maand uitkomt met je geld? Humanitas helpt met Get a Grip. Een vrijwilliger zet samen met jou al je geldzaken op een rij. Als je betalingsachterstanden hebt, helpen zij jou met een regeling. En ook belangrijk: ze leren jou hoe je het beste met je geld omgaat. Meer informatie vind je op hun website of bekijk dit filmpje.
Online advies
Op de website van Wijzer in Geldzaken vind je informatie en advies voor jongeren vanaf 18 jaar. Of kijk op de jongerenpagina van Nibud. Hier staan allerlei tips en tools over geldzaken voor jongeren.
Bankrekening
Het regelen van geldzaken begint met een bankrekening. Vraag zo snel mogelijk een bankrekening aan als je deze niet hebt.
Aanvragen bankrekening
Meestal kan je ook online een bankrekening openen. Voor het aanvragen van een bankrekening heb je het volgende nodig:
- Een woonadres in Nederland
- Een Burgerservicenummer (BSN)
- Een geldig identiteitsbewijs
Op de website van de Consumentenbond staat waar je op moet letten bij het kiezen van een bank.
Je betaalt vaak kosten voor een betaalpakket. De prijs verschilt per bank en per pakket. Vergelijk banken en de kosten op de website van de Consumentenbond.
Bankrekening opgezegd
Is jouw bankrekening opgezegd, bijvoorbeeld omdat je dakloos bent of fraude hebt gepleegd?
Vraag dan een basisbankrekening aan. Een basisbankrekening heeft een aantal voorwaarden. De gemeente, bewindvoerder of hulpverlener moet mee tekenen voor de aanvraag. Meer informatie vind je op deze website.
Toeslagen en financiële regelingen
Mogelijk heb je recht op een bijdrage van de landelijke overheid (toeslagen) of kan je gebruik maken van een regeling van de gemeente.
Toeslagen
Heb je een zorgverzekering, huurhuis of kinderen? Dan kan je misschien een bijdrage krijgen van de landelijke overheid om een deel van de kosten te betalen. Die bijdrage heet een toeslag. Voorbeelden van toeslagen zijn de zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.
Aanvragen toeslag
Door de Potjes-Check van Geldfit te doen zie je snel welke toeslagen jij kunt aanvragen. Je vraagt deze toeslag vervolgens aan via de website van de Belastingdienst.
Ontving je voor detentie al een toeslag?
Tijdens detentie worden de meeste toeslagen stopgezet. Deze moet je na detentie (opnieuw) opstarten via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan hier aan.
Hulp
Hulp nodig bij het regelen van financiële zaken? Bovenaan deze pagina lees je hoe je ondersteund kan worden.
Ben je op zoek naar hulp bij digitale zaken? In verschillende bibliotheken kun je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD of huur- en zorgtoeslag. Maar ook voor hulp bij het gebruik van de werkmap van het UWV of het online betalen van een verkeersboete. Bibliotheekmedewerkers helpen je hierbij.
Regelingen van de gemeente bij een laag inkomen
De gemeente Beesel helpt mensen met een laag inkomen. Dit heten minimaregelingen. Zo is er bijvoorbeeld de bijstandsuitkering, collectieve zorgverzekering of de bijzondere bijstand. Kijk voor een overzicht van alle regelingen op de website van de gemeente Beesel. Hier lees je ook hoe je een regeling kan aanvragen.
De bijstandsuitkering hebben we op deze website ook verder uitgelegd op de pagina Uitkering.
Door de Potjes-Check van Geldfit te doen zie je snel welke potjes jij kunt aanvragen.
Hulp
Hulp nodig bij het regelen van financiële zaken? Bovenaan deze pagina lees je hoe je ondersteund kan worden.
Overige initiatieven
Voedselbank Beesel
Heb je niet voldoende inkomen om je boodschappen te doen? Dan kun je vanuit de gemeente Beesel terecht bij de Voedselbank Midden-Limburg. Er zijn financiële voorwaarden, hier lees je meer over op de website van de Voedselbank. Ook kan je op deze website een aanvraag indienen voor ondersteuning.
Stichting Leergeld
Stichting Leergeld wil dat alle kinderen mee kunnen doen. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een fiets of laptop nodig voor school? Doe dan een aanvraag via de website. Ook helpt Stichting Leergeld bij het doen van een aanvraag bij andere fondsen die extra ondersteuning kunnen bieden. Zo zijn er het Jeugdfonds Sport en Cultuur, Nationaal fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job.
Hulp
Hulp nodig bij het regelen van financiële zaken? Bovenaan deze pagina lees je hoe je ondersteund kan worden.
